INTRO: Het komende schooljaar leer je bij ICT & Media werken met je device. De eerste paar lessen zullen vooral wat herhalingsopdrachten zijn van wat jullie vorige jaar hebben geleerd. Waarschijnlijk weet je sommige dingen al, andere zullen nieuw zijn. Tijdens deze les is het de bedoeling dat je alle mappen aanmaakt die je nodig hebt voor de verschillende vakken die je komend jaar hebt.

We werken als we op ICTbijdeGSG.nl werken elke keer op dezelfde manier:

  1. Je leest eerst de titel van de les, die staat bovenaan.
  2. Dan lees je de intro: daarin staat wat je al weet, wat je gaat leren, en waarom je dat gaat leren.
  3. Daarna begin je bij het begin, dus bij het eerste onderwerp. Lees elke keer de stap, voer die uit, en ga vervolgens naar de volgende stap.

Klik hieronder op het eerste onderwerp:

Lokaal & online bestanden opslaan

 

 Stap 1: De komende lessen gaan we regelmatig gebruik maken van sneltoetsen. Hiermee kun je snel een bepaalde actie uitvoeren. Druk tegelijk op de Windows-toets (die vind je in de buurt van de spatiebalk) en de ‘E’. Als het goed is zie je dan de ‘Verkenner’ verschijnen:

Windows Verkenner
Windows Verkenner

Als dit is gelukt, mag je de Verkenner weer afsluiten door op het kruisje te klikken.

Met de Windows-verkenner kun je rondkijken in de verschillende mappen van je laptop, maar ook in online opslag. Voor school maken we veel gebruik van OneDrive. Dit is gemaakt door Microsoft en gebruiken we voor de opslag van onze bestanden. Als je een bestand opslaat in OneDrive dan staat het niet op je harde schijf of lokaal, maar online.

LET OP: Docenten verwachten van je dat jij je bestanden opslaat in OneDrive, omdat je er op die manier ook bij kan als je device leeg of kapot is.

Office 365

 

Stap 2: Klik dubbel op het logo van Chrome (hiernaast staat een voorbeeld). Je kunt het waarschijnlijk in de startbalk vinden. Zo niet, dan staat het logo op je Bureaublad (Sneltoets: Windowstoets + d). Mocht Chrome niet op je laptop staan, dan zul je het moeten downloaden. Je kunt het vinden op www.chrome.com.

Als Chrome is geopend, typ je http://portal.office.com in. Nu moet je inloggen met je leerlingnummer+@gsgleovroman.nl (bijvoorbeeld: 0000@gsgleovroman.nl) en je wachtwoord.

OneDrive

 

Stap 3: Aangekomen in de Portal van Office 365 zie je in één van de pictogrammen OneDrive staan. Klik hierop, zodat Chrome OneDrive opent. Als je in OneDrive bent aangekomen, klik je bovenin op +Nieuw en daarna op Map:OneDrive-logo

Aan de Slag met je Device

Maak voor dit schooljaar een map met de naam 2021. Maak voor elk schoolvak een aparte map aan die je in de map 2021 plaatst, zodat je die gedurende het jaar kunt gebruiken. Dan heb je binnen de map 2021 voor elk vak, een map voor dit schooljaar.

Magister

 

Stap 4: Je gaat op Magister bekijken welke vakken je allemaal hebt. Druk als je Chrome voor je hebt tegelijk op CTRL en T. Als het goed is opent Chrome nu een nieuw tabblad. Toets in de adresbalk het volgende in:

Magister

Druk op enter en log als de pagina is geladen in met dezelfde gegevens als waarmee je inlogt bij Office 365.

Ga als je bent ingelogd naar de Studiewijzers en bekijk welke vakken je hebt. Maak voor elk vak een map aan. Kijk daarna nog even in je klassenrooster of je echt voor elk vak een map hebt aangemaakt.

Als je klaar bent met het aanmaken van de mappen zou het er bijvoorbeeld zoals hieronder kunnen uitzien, maar jouw lijst is langer omdat je meer vakken hebt dan de vakken die hieronder staan:

Vanaf nu ga je elk bestand dat je voor een schoolvak maakt opslaan in OneDrive. Dit is handig omdat je er dan altijd bij kan, zelfs als je met een andere computer of bijvoorbeeld je telefoon werkt.  Ook gaan je bestanden niet meteen verloren als (de harde schijf van) je laptop stuk gaat.

Je bent nu klaar met Les 1. Je kunt nu verder gaan met Les 2.

Ga naar Les 2: Stel je voor...

Les staat nog niet online maar je kan alvast wat over jezelf noteren in word en geschikte foto’s plaatjes bij zoeken. In les 2 moet je jezelf voorstellen met behulp van een PowerPoint. Meer hierover volgende week 😉